Etiopie je země s bohatou historií a kulturou, kterou můžete objevovat při návštěvě starobylých měst, jako je například Axum nebo Lalibela. Tuto africkou zemi je možné poznat také díky nádherné přírodě, například horám Simien nebo kráterům sopky Erta Ale.

V Etiopii lze ochutnat různé druhy tradičních jídel, jako je injera (palačinka z kyselého těsta) nebo doro wat (pikantní drůbeží maso). Mezi největší atrakce patří také místní trhy a bazary, kde lze nakoupit unikátní suvenýry a poznat místní zvyky a tradice. Cestování po Etiopii může být v některých oblastech náročné, avšak zážitky a krása této země za to rozhodně stojí.

Základní údaje

Etiopie je suverénní stát v Africe, nacházející se na východě kontinentu. S rozlohou téměř 1,1 milionu km² a více než 112 miliony obyvatel je Etiopie druhým nejlidnatějším státem Afriky.

Je to země s bohatou historií, jejíž kořeny sahají až do starověku a je známá svými historickými památkami, například královskými hrobkami v Lalibele, zříceninami hradu Fasil Ghebbi v Gondaru nebo kláštery v oblasti Tigray. Etiopie je také domovem mnoha původních afrických kmenů, z nichž některé žijí ve zvláštních etnických oblastech, jako jsou například Oromové a Amharové. Hlavním městem Etiopie je Addis Abeba, která je nejen politickým, ale i kulturním a hospodářským centrem země.

Historie Etiopie

Etiopie má velmi bohatou historii, která se datuje až do starověku. Mezi 1. a 8. stoletím zde existovalo Aksumské království, které bylo významným obchodním centrem a sídlem křesťanské církve. V 12. století vzniklo království Ifat, následně bylo dobyto muslimským sultanátem Adal a později se stalo součástí Habšidského chalífátu.

V 16. století vzniklo nové království Etiopie, které se rozšířilo na většinu území dnešní země a bylo řízeno dynastií Salomonovců. Během 19. století se Etiopie bránila italské expanzi a v roce 1896 zvítězila v bitvě u Aduy. Během 20. století prošla Etiopie mnoha politickými změnami, včetně vlády komunistické Dergu, ale také sociálně-demokratické vlády Melesa Zenawiho. Od roku 2018 je prezidentem Etiopie Sahle-Work Zewde.

Politický systém

Etiopie má prezidentský systém, ve kterém hlavou státu a vlády je prezident. Prezident je volen na pětileté období a může být znovuzvolen pouze jednou. Mulatu Teshome sloužil jako prezident Etiopie od 7. října 2013 do 25. října 2018. Sahle-Work Zewde byla jmenována prezidentkou Etiopie 25. října 2018 a stala se tak první ženskou prezidentkou Etiopie.

Sahle-Work Zewde, prezident Etiopie

Sahle-Work Zewde je etiopská politička, která se stala prezidentkou Etiopie 25. října 2018, čímž se stala první ženskou prezidentkou v dějinách Etiopie. Její zvolení bylo považováno za historický okamžik pro ženská práva a rovnost pohlaví v Etiopii.

Sahle-Work Zewde se narodila 21. února 1950 v Addis Abebě, hlavním městě Etiopie. Její otec byl diplomat a matka byla učitelka. Má bohaté zkušenosti v mezinárodní diplomacii, přičemž zastupovala Etiopii na různých mezinárodních fórech a působila jako velvyslankyně Etiopie v různých zemích, včetně Francie, Džibutska a Senegalu. Před svým zvolením prezidentkou byla také zvláštní vyslankyní Etiopie u Africké unie a Organizace spojených národů pro Afriku.

Sahle-Work Zewde je známa svým angažováním ve prospěch rovnosti pohlaví, lidských práv a sociální spravedlnosti. Během své kariéry se zasazovala o podporu ženských práv, ochranu práv dětí a boj proti násilí a diskriminaci na základě pohlaví.

Jako prezidentka Etiopie má Sahle-Work Zewde především ceremoniální role, jako je reprezentace Etiopie na mezinárodní scéně, přijímání akreditací zahraničních diplomatů, a podepisování zákonů a mezinárodních dohod schválených parlamentem. Přesto se stala důležitou osobností v etiopské politice a symbolem změny a rovnosti pohlaví ve vedení země.

Její zvolení prezidentkou bylo vnímáno jako krok k posílení ženského zapojení a reprezentace v politickém životě Etiopie, ačkoli země stále čelí výzvám v oblasti genderové rovnosti a lidských práv.

Víza do Etiopie

Před vstupem do Etiopie je nutné mít platné vstupní vízum, které je vydáváno pouze na Velvyslanectví Etiopské federativní demokratické republiky v Berlíně. Pro získání víza je třeba doložit vyplněný formulář, 2 fotografie, letenku a platný pas a sjednat si schůzku telefonicky. Existuje také možnost požádat o vízum on-line na webu http://www.evisa.gov.et/, avšak je důležité si dávat pozor na podvodné weby.

Vízum na mezinárodním letišti Bole v Addis Abebě již není možné získat. Délka platnosti víza je důležitá a při překročení hrozí pokuta a vězení, proto je nutné předem ověřit aktuální podmínky na Velvyslanectví Etiopie v Berlíně. Prodloužení platnosti víza lze požádat na Main Department for Immigration and Nationality Affairs v Addis Abebě a poplatek za prodloužení či vystavení nového víza se pohybuje mezi 60 a 120 USD dle požadované služby.

Zajímavá místa v Etiopii

  1. Lalibela – město s unikátními skalními kostely z 12. století, zapsané na seznamu UNESCO
  2. Addis Abeba – hlavní město Etiopie, kulturní a hospodářské centrum země
  3. Gondar – město s mnoha krásnými císařskými paláci a hradbami
  4. Aksum – starověké město s historickými památkami a relikviemi, zapsané na seznamu UNESCO
  5. Simien Mountains National Park – národní park s nádhernou přírodou a možností pozorování divokých zvířat
  6. Blue Nile Falls – vodopády na řece Modrý Nil, považované za jedny z nejkrásnějších v Etiopii
  7. Harar – město s historickými památkami a s tradicemi islámské kultury
  8. Rift Valley – údolí vzniklé tektonickým zlomem s úžasnou krajinou a množstvím přírodních krás
  9. Bahir Dar – město na břehu jezera Tana s mnoha kláštery a chrámy
  10. Awash National Park – národní park s množstvím divokých zvířat a unikátní geologickou formací Awash Falls

Co dělat v Etiopii

Etiopie je země s bohatou historií a kulturou a nabízí mnoho zajímavých aktivit pro turisty. Zde je několik tipů na to, co v Etiopii podniknout:

  1. Navštivte historická místa, jako je Gondar nebo Lalibela, kde se nacházejí starobylé kostely a paláce.
  2. Projděte se po národních parcích Simien a Bale, kde se můžete setkat s řadou zvířat a procházet krásnou přírodou.
  3. Navštivte jezero Tana, největší etiopské jezero, které je také důležitým náboženským místem.
  4. Podívejte se na tradiční etiopské tance a hudbu v Addis Abebě, hlavním městě Etiopie.
  5. Vyzkoušejte etiopskou kuchyni, včetně tradičního jídla injera a různých druhů kávy.
  6. Navštivte Harar, jedno z nejstarších měst v Etiopii, které je také proslulé svými kočkami.
  7. Vydejte se na výlet k vodopádům Blue Nile, které jsou jedním z největších přírodních divů v Etiopii.
  8. Prohlédněte si etiopskou architekturu a řemesla v městě Axum, které je domovem mnoha historických památek.
  9. Užijte si trekking v horách Simien, což je jedna z nejkrásnějších turistických destinací v Etiopii.
  10. Navštivte tradiční etiopské trhy, jako je například trh v Addis Abebě, kde můžete nakupovat suvenýry a poznávat místní kulturu.

Doprava

Etiopie má rozvinutou dopravní infrastrukturu, která zahrnuje silniční, železniční a leteckou dopravu. Zde jsou některé informace o dopravě v Etiopii a doporučení pro turisty:

  1. Silniční doprava je hlavním způsobem pohybu po zemi, ale dopravní situace není vždy nejlepší. Cesty jsou v horším stavu mimo velká města a mohou být nebezpečné pro řízení v noci. Turisté by měli být opatrní při řízení a měli by se řídit pravidly silničního provozu.
  2. Mnoho turistů si pronajímá vozidla nebo najímá řidiče, aby se přesunuli z místa na místo. To je bezpečnější a méně stresující než řízení vlastním vozem. Mnoho hotelů a cestovních kanceláří nabízí služby pronájmu vozidel a řidiče.
  3. Železniční doprava je k dispozici, ale s výjimkou nové rychlodráhy mezi Addis Abebou a Džibutskem jsou vlaky pomalé a méně spolehlivé než jiné způsoby dopravy.
  4. Letecká doprava je nejrychlejší a nejkomfortnější způsob, jak se přesunout mezi hlavními městy a vzdálenějšími regiony. Ethiopian Airlines je největší a nejspolehlivější leteckou společností v Etiopii.
  5. Města v Etiopii jsou obvykle propojena autobusovými linkami, ale autobusy jsou staré a přeplněné. Nejlepší možností jsou autobusy s klimatizací, které poskytují pohodlnější jízdu.
  6. Pokud plánujete cestovat do vzdálenějších oblastí, jako jsou národní parky, doporučuje se najmout si terénní vozidlo, protože silnice mohou být špatné a těžké k projíždění.

Počasí

Etiopie se nachází v rovníkové oblasti a její klima je ovlivněno nadmořskou výškou. V závislosti na oblasti se může počasí lišit, ale obecně jsou v Etiopii dvě sezóny – suchá a deštivá. Suché období trvá od října do května a deštivé období od června do září.

Nejlepší dobou pro návštěvu Etiopie je během suchého období, kdy jsou teploty příjemné a srážky minimální. Navštívit lze Etiopii však po celý rok, pouze v deštivých měsících mohou být některá místa obtížnější k dosažení a aktivitám venku mohou být omezení. Vzhledem k nadmořské výšce a proměnlivosti počasí je vhodné si s sebou vzít vhodné oblečení a vybavení na ochranu proti slunci.

Jídlo

Etiopská kuchyně je bohatá na koření a má charakteristickou chuť, kterou si oblíbí mnoho lidí. Některé z nejznámějších etiopských jídel jsou:

  1. Injera – tradiční etiopský chléb vyrobený z teff mouky, která je typická pro Etiopii. Injera se podává k jídlu, slouží jako příbor a je i součástí mnoha jídel.
  2. Doro Wat – kořeněné kuře s cibulí a rajčaty, podávané s injerou.
  3. Kitfo – mleté hovězí maso smíchané s kořením a jinými přísadami, podávané s injerou.
  4. Tibs – smažené maso (nejčastěji hovězí nebo skopové) s cibulí, rajčaty a kořením.
  5. Shiro – omáčka z fazolového nebo hrachového pyré, která se podává s injerou.
  6. Berbere – kořenící směs používaná při přípravě mnoha etiopských jídel.
  7. Teff – malá zrníčka, která jsou v Etiopii velmi oblíbená a používají se k výrobě injery.
  8. Coffee – Etiopie je známá svou kávou a káva z Etiopie patří k těm nejlepším na světě.
  9. Honey Wine – medové víno, které se tradičně vyrábí v etiopských vesnicích.
  10. Chechebsa – jemně nakrájená injera smíchaná s máslem a kořením.

Bezpečnost

Etiopie je v současné době poměrně bezpečná země pro turisty, nicméně existují určitá rizika, na která by si cestovatelé měli dát pozor:

  1. Zlodějství a kapsářství – zejména v hustě obydlených městských oblastech, ale i v turistických lokalitách jako jsou trhy a památky.
  2. Demonstrace a protesty – Etiopie je politicky nestabilní země a často dochází k demonstracím, které mohou být násilné. Turisté by se měli vyhnout takovým situacím.
  3. Terorismus – v Etiopii existuje riziko teroristických útoků, zejména v regionu Somálska a východního Súdánu.